Na prvi dirki v sezoni slavil domačin Kravos. Generalni zmagi dosegla še Andrej Žavbi (TUŠ T.E.A.M.) med starejšimi kategorijami ter Ajda Opeka (KD Branik Maribor) med ženskami

Na prvi dirki letošnje sezone Pokala Slovenije za amaterske kolesarje, ki je potekala v nedeljo, 25. marca v bližini Vipave je z izjemno solo vožnjo do zmage prišel Matej Kravos (TUŠ T.E.A.M.), domačin s Ceste. Težko dirko sta letos zaznamovala dokaj močna burja ter nekoliko nižje temperature.

V prvem startu so se na progo podale kolesarke (kategorije Ženske A do Ženske C) ter starejše kategorije (Master E in starejši). Dolžina trase je za te tekmovalce bila 10 krogov, kar znese približno 42 kilometrov. Kot običajno se je že v prvem krogu v klanec naredila selekcija, ki se je nekako zadržala do konca dirke. Nekaj poskusov pobegov so kolesarji iz prve skupine, ki je štela približno 20 kolesarjev, uspešno nevtralizirali, pomagala pa jim je tudi močnejša burja, ki je osamele kolesarje hitro vrnila v skupino in zavetrje. V ciljnem sprintu, ki poteka v zaključni, 400 metrski klanec, je slavil Andrej Žavbi (TUŠ T.E.A.M.). Do drugega mesta je pripeljal Iztok Melanšek (TUŠ T.E.A.M.), tretji je bil Italijan Daniele Canesin (ENGINE E BIKE CER). V istem startu so se na progi pomerile tudi ženske, med katerimi je slavila Ajda Opeka (KD Branik Maribor), ki je v ciljnem sprintu za malenkost premagala Tino Brelih (KD Alpe SIS). Le nekaj sekund za njima je v cilj pripeljala še Lucija Galuf (JB Team Novo Mesto).

Na pot so se podali še kolesarji iz mlajših kategorij (Amaterji in Master A do D). Prevozili so 15 krogov t.j. približno 62 kilometrov. V prvem krogu so kljub izjemnemu tempu tekmovalci ostali skupaj in tako pripeljali do ravnine, kjer cesta zavije nazaj proti Slapu. Kjer je burja najbolj ovirala kolesarje, je s pobegom poskusil Matej Kravos, ki si je hitro privozil večjo prednost. Skupina je poizkusila slediti pobegu, vendar so bili neuspešni, se je pa zaradi ostrejšega tempa v skupini naredila luknja, ki jo je razdelila na dve manjši skupini s po približno 20 kolesarji. Kravos je pokazal da jev tem delu sezone absolutno najmočnejši, saj je z neverjetno solo vožnjo pripeljal vse do cilja, kjer je dvignil roke in osvojil generalno zmago. Drugi je bil v sprintu skupine Italijan Roberto Vidoni (ASD SC I FALCHI DI T), ki je poizkusil nekaj časa med dirko priključiti Kravosu, vendar se je njegov pobeg končal tako, da se je vrnil skupino. Tretje mesto si je privozil Uroš Vene (KD Papež Podgorje).

Domače dirke so se udeležili tudi kolesarji KK Izvir Vipava. Na progo se je podalo skupaj 11 kolesarjev. Zmago v kategoriji Master D je dosegel Robert Likar, tretje mesto  sta si privozia Tomaž Šeme v kategoriji Master E in Julija Patajac Kosmač v kategoriji Ženske B.

Ostali so dosegli naslednje rezultate:
-4. mesto Master H: Ivan Mihovilović
-7. mesto Master B: Simon Gulja
-7. mesto Amater: Boštjan Prelc
-10. mesto Amater: Kristijan Božnar
-10. mesto Master C: Boštjan Ferjančič
-11. mesto Master D: Matjaž Kovač
-13. mesto Master B: Tomaž Mikuš
-19. mesto Amater: Aljaž Ambrožič
-20. mesto Amater: Federico Marcuzzi

Vsem čestitamo za uvrstitve!

Odlično pripravljena proga, dobro delo iz preteklih let in bogate nagrade so organizatorju dirke, Kolesarskemu klubu Izvir Vipava, na klub pripeljali skupno 126 kolesarjev, kar je za razmere v slovenskem amaterskem kolesarstvu, zgodnji termin in tip dirke zelo dobro število.

KK Izvir Vipava se zahvaljuje vsem sponzorjem, ki so omogočili izvedbo dirke na takem nivoju.    

Za KK Izvir Vipava:
Boštjan Prelc

Rezultati, izjave in fotografije na Prijavim.se

Fotografije Uhelj Silvan